Corona en uw onderneming

Het coronavirus en uw onderneming

De maatregelen die de overheid heeft genomen ter bestrijding van het coronavirus, hebben in meer of mindere mate impact op uw bedrijfsvoering. De overheid heeft een aantal tijdelijke regelingen in het leven geroepen om er voor te zorgen dat uw onderneming de coronacrisis zo goed mogelijk doorkomt. Hieronder hebben we deze regelingen in hoofdlijnen voor u op een rijtje gezet. Hebt u nadere vragen hierover? Of hebt u hulp nodig met een aanvraag of hebt u problemen met een werknemer? Neemt u de gerust contact op met een van onze juristen! Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 088 – 462 80 80 of per e-mail op info@legalguard.nl.

Nieuwe financiële maatregelen van de overheid vanwege het coronavirus


Kunt u uw schulden (tijdelijk) niet betalen?
Wij raden u aan om met de betreffende partij in gesprek te gaan. Leg hen de situatie uit. Probeer nieuwe betalingsafspraken te maken. Leg deze ook zo goed mogelijk schriftelijk vast (bijvoorbeeld via de e-mail).

Kunt u uw betalingsverplichtingen echt niet meer voldoen? Dan bent u wellicht genoodzaakt surseance van betaling of faillissement aan te vragen.

Hebt u juist van derden nog geld tegoed, maar kunnen zij niet betalen?
Probeert u zich dan ook solidair op te stellen. Probeer nieuwe betalingsafspraken te maken. Leg deze ook zo goed mogelijk schriftelijk vast (bijvoorbeeld via de e-mail).

Bent u ZZP’er?
Als extra ondersteuning krijgt u tijdelijk een aanvulling op uw inkomen. Deze aanvulling bedraagt maximaal € 1.500,- netto per maand. Deze regeling geldt van 1 maart 2020 tot 1 juni 2020. U kunt dit nu of later aanvragen bij uw gemeente. Dit heet de zogenaamde "Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)".

Ook kunt u makkelijker een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen. De lening geldt tot maximaal € 10.157,-.

Uw personeel
Is uw werknemer ziek in verband met corona?
Uw werknemer valt dan onder de Ziektewet. Via het UWV vragen u en uw werknemer een Ziektewetuitkering aan. U kunt uw werknemer niet verplichten vrije dagen op te nemen. Ziek = ziek.

Kunt u uw werknemer verplichten vakantie op te nemen omdat er minder/geen werk is?
Nee, dat is niet toegestaan. Alleen in overleg met de werknemer kan dit worden afgesproken. Afhankelijk van afspraken in de arbeidsovereenkomst of CAO kunnen er wel min-uren worden opgebouwd, welke de werknemer op een later moment in alle redelijkheid terug moet werken.

Kunt u de loonkosten tijdelijk niet betalen?
Verwacht u een omzetverlies van minimaal 20%? Dan kunt u bij het UWV voor een periode van 3 maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Dit is de zogenaamde "Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW)". Hierdoor hoeft u geen personeel te ontslaan en kunt u uw personeel blijven doorbetalen. Vanaf 1 maart kunt u hier een beroep op doen.

Heeft u andere vragen over hoe om te gaan met uw personeel en corona? Bel ons vrijblijvend op 088-462 80 80!
Moet u personeel ontslaan? Of hebt u andere problemen met uw werknemer? Onze arbeidsrechtjuristen helpen u graag verder! Neemt u dan gerust contact met ons op.
Bel ons gerust als u verdere hulp nodig hebt!

Bel ons gerust als u verdere hulp nodig hebt! U kunt ons bereiken op 088 462 80 80!
Meer informatie over de specifieke uitwerking van bepaalde maatregelen kunt u nalezen op de website van de Rijksoverheid, het RIVM, het UWV, de Kamer van Koophandel en Centraal Beheer.

Beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering?

Wilt u een melding maken op uw rechtsbijstandsverzekering? Meld uw zaak online.

Onze beloften

Ons team

Wat zeggen onze klanten?

 

LegalGuard is een initiatief van

LegalGuard is de uitvoerder van

Juridische hulp van Centraal Beheer

&

Interpolis Rechtshulp on demand